Pytanie na Śniadanie

Jesienne desery

Pigwa od wielu lat jest obecna w przydomowych sadach, ogródkach i parkach. Niestety przez długi czas była nieco zapomniana. Obecnie - ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i oryginalny smak - wraca do łask. Królową jesiennych deserów jest również śliwka i dynia, której łagodny smak doskonale współgra z owocami czy korzennymi przyprawami.

Nasze ekspertka Agata Witowska, blogerka kulinarna, proponuje jesienne, zdrowe i smaczne desery.


Pigwa do herbaty na zimę

Składniki:

800 g pigwy

400 g cukru

4 goździki

kora cynamonu


Pudding chia z pigwą

Składniki:

500 g jogurtu

3 łyżki nasion chia

korzenne ciasteczka do pokruszenia


Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym

Składniki:

250 g puree z pieczonej dyni

3 jajka

60 g oleju

1 szklanka jogurtu

1 szklanka (220 g) cukru

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/3 szklanki pestek dyni

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/3 łyżeczki kardamonu

Krem:

135 g serka śmietankowego

100 g kremówki 36%

50 g jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

pestki dyni


Więcej na ten temat