Pigwa od wielu lat jest obecna w przydomowych sadach, ogródkach i parkach. Niestety przez długi czas była nieco zapomniana. Obecnie - ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i oryginalny smak - wraca do łask. Królową jesiennych deserów jest również śliwka i dynia, której łagodny smak doskonale współgra z owocami czy korzennymi przyprawami.
Nasze ekspertka Agata Witowska, blogerka kulinarna, proponuje jesienne, zdrowe i smaczne desery.
Pigwa do herbaty na zimę
Składniki:
800 g pigwy
400 g cukru
4 goździki
kora cynamonu
Pudding chia z pigwą
Składniki:
500 g jogurtu
3 łyżki nasion chia
korzenne ciasteczka do pokruszenia
Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym
Składniki:
250 g puree z pieczonej dyni
3 jajka
60 g oleju
1 szklanka jogurtu
1 szklanka (220 g) cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki pestek dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/3 łyżeczki kardamonu
Krem:
135 g serka śmietankowego
100 g kremówki 36%
50 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
pestki dyni