Składniki:
3 l bulionu warzywnego
200 g szczypiorku
8 jajek
4 łyżki śmietany 18%
150 g makaronu orzo
4 marchewki
300 g selera
1 por
Sól himalajska, pieprz
2 pomidory
200g szpinaku
Sposób przygotowania
Przygotowany bulion zagotować i połączyć z suchym makaronem, pokrojonym selerem, porem i marchewką, gotować ok 10 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną doprawić do smaku i dodać posiekany szczypiorek. Zupę zahartować – lekko podgrzać śmietanę przed dodaniem jej do gorącej zupy.
Szpinak sparzyć i umieścić w naczyniu do zapiekania. Wybić do niego jajka, dodać pokrojone pomidory i skropić oliwą.
Naczynie umieścić w piekarniku i wykorzystując zapiec jajka ok 7 minut w temperaturze 160 C – wybierając parę do zapiekania. Podać z gotową zupą