Pytanie na Śniadanie

Zabielana zupa szczypiorkowa z zapiekanymi jajkami

Składniki:

3 l bulionu warzywnego

200 g szczypiorku

8 jajek

4 łyżki śmietany 18%

150 g makaronu orzo

4 marchewki

300 g selera

1 por

Sól himalajska, pieprz 

2 pomidory

200g szpinaku


Sposób przygotowania

Przygotowany bulion zagotować i połączyć z suchym makaronem, pokrojonym selerem, porem i marchewką, gotować ok 10 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną doprawić do smaku i dodać posiekany szczypiorek. Zupę zahartować – lekko podgrzać śmietanę przed dodaniem jej do gorącej zupy.

Szpinak sparzyć i umieścić w naczyniu do zapiekania. Wybić do niego jajka, dodać pokrojone pomidory i skropić oliwą.

Naczynie umieścić w piekarniku i wykorzystując zapiec jajka ok 7 minut w temperaturze 160 C – wybierając parę do zapiekania. Podać z gotową zupą

Więcej na ten temat