Pytanie na Śniadanie

Zupa paprykowa z zapiekanymi klopsikami

Składniki:

3 l bulionu drobiowego

400 g mięsa mielonego wieprzowego

150 g kaszy bulgur

5 papryk czerownych

3 marchewki

4 ząbki czosnku

200 g kiełków fasoli mung

100 g suszonych pomidorów

Suszona kozieradka, sól himalajska, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania


Z ugotowanej kaszy, mięsa i przypraw uformować klopsiki. Masa musi być dokładnie wymasowana z odrobina wody – powinna być kleista. Klopsiki umieścić w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 160 C ok 20 minut.

W rondlu zagotować bulion, dodać pokrojone w kostkę papryki, startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować przez 5-7 minut i finalnie doprawić do smaku. Podać z upieczonymi klopsikami i mnóstwem siekanej natki pietruszki.

Więcej na ten temat