Pytanie na Śniadanie

Mufaletta - włoska kanapka

składniki:


1 średni okrągły chleb lub długa bułka wrocławska

150g kurczaka gotowanego w plastrach

1 czerwona cebula

1 duży pomidor

100g czarnych oliwek

1 opakowanie rukoli

1 papryka

4 plasterki żółtego sera

100 g kaparów

2 ogórki konserwowe

50ml oliwy


sposób przygotowania:

Na wysokości ¾ chleba odcinamy górę bochenka i wycinamy jego środek. Dół smarujemy pastą powstałą ze zmiksowanych kaparów z oliwkami.

Układamy pokrojone w kostki ogórki i plastry pomidora. Na to układamy rukolę, a na niej kurczaka gotowanego w plastrach oraz ser żółty. Posypujemy pokrojoną w kostki papryką i pomidorami.

Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przykrywamy górą częścią chlebka. Całość tniemy na ćwiartki

Więcej na ten temat