Pytanie na Śniadanie

Kebabczeta z mielonym mięsem

Kebabczeta z mielonym mięsem, kuskusem i grillowanymi warzywami

200g mielonej wieprzowiny
200g mielonej wołowiny
1 łyżka pasty czosnkowej
1 pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki
50 ml bulionu kostnego
Płatki chili, kmin rzymski, papryka, sól, pieprz,

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki rękami, aż uzyskasz lepką pastę mięsną. Na drewnianym szaszłyku zacznij kleić mięso, aby uzyskać kształt o długości 8-10 cm i średnicy 2 cm.
Grilluj mięso, aż się zrumieni (2-3 minuty z każdej strony)

Kuskus:
200g kuskus
300 ml bulionu kostnego
Drobno posiekana świeża zielona natka pietruszki

Kuskus zalać bulionem kostnym, przykryć pokrywką i odczekać 10-15 minut. Gdy kuskus wchłonie całą zupę, dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę i dopraw solą i pieprzem.

Grillowane warzywa:
1 czerwona papryka, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona cebula.
Warzywa kroimy w plasterki i kładziemy na grillu. Grillujemy do miękkości, wyjmujemy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ewentualnie, jeśli lubisz, octem balsamicznym.

 

Więcej na ten temat