Pieczone placki ziemniaczane z piekarnika z ziołowym sosem
Składniki:
500g ziemniaków obranych mączystych (typ B lub C)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki kaszy jaglanej
3-5 łyżek maki pszennej
1-2 jaja
Olej do posmarowania
½ p. natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać masę. Formować placki na pergaminie. Zapiekać w piekarniku w 2000C przez około 15 minut. Podawać z sosem ziołowym
Sos ziołowy:
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanego tymianku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej bazylii
½ wyciśniętej limonki
1 łyżeczka musztardy
Szczypta cukru
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.