Pytanie na Śniadanie

Krupnik kujawski z kaszy pęczak

Kasza jęczmienna pęczak ala krupnik kujawski z duszonymi warzywami korzeniowymi i ziołowym dressingiem


Składniki na 4 osoby:

  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 4 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • wywar warzywny


Przepis:

W garnku przesmaż na oleju pocięte w grubą kostkę warzywa, dodaj kaszę, dopraw solą i pieprzem. Całość zalej wywarem i duś około 60 minut. Podawaj z dressingiem z pietruszki, czosnku, oleju i cytryny. Gotowe!

Więcej na ten temat