Pytanie na Śniadanie

Filet z łososia z sałatką

Filtr z łososia, sałatka z brokuła, sos musztardowy 


  • 2 filety z łososia 
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane 


Na płycie indukcyjnej postaw patelnię, a w menu głównym płyty wybierz funkcję gotowanie wspomagane, opcję dla fileta rybnego i usmaż go zgodnie z wyświetlaną instrukcją. 


  • 300 g ugotowanych brokułów
  • 100 g kuskusu polanego gorącą zupą warzywną 
  • 100 g liści sałaty 
  • Starta skórka z cytryny 
  • Oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny 
  • Pieprz i sól 


Wszystkie składniki sałatki muszą być zimne. 


Składniki dodaj do miski, dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym, skórką z cytryny i delikatnie mieszaj, tak, aby nie zmiażdżyć brokułów.


  • 20 g mąki pszennej 
  • 20 g masła
  • 300 ml bulionu rybnego 
  • 2 łyżki musztardy miodowej 
  • 100 ml śmietany do gotowania 18%
  • Sól, pieprz, świeży koperek 


W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj przez 2-3 minuty, dodaj gorący bulion rybny i mieszaj, aż sos zgęstnieje (10-15 minut). Dodaj musztardę, śmietanę, wymieszaj, gotuj dalej przez 5 minut, a następnie dodaj sól, pieprz i świeży koperek. Wymieszaj i sos jest gotowy. 


Rybę podawać z sałatką z brokułów i sosem musztardowym.


Więcej na ten temat