Pytanie na Śniadanie

Kuchnia - Pierożki z kaszą gryczaną z białym serem z ziołową omastą

składniki:


farsz:

  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g białego twarogu
  • 1 cebula uprażona na złoty kolor
  • ½ p. natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii/natki pietruszki/szczypiorku itd.
  • sól, pieprz


sposób wykonania:

Do ugotowanej kaszy dodać twaróg, prażona cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.



ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 100g masła
  • 200 g wody
  • szczypta soli


sposób wykonania ciasta:

Masło rozpuścić. Dodać do przesianej mąki. Pod koniec dodać ciepłą wodę. Wyrabiać na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie. Podawać z omastą. 

Więcej na ten temat