Pytanie na Śniadanie

Gołąbki z wędzonym boczkiem, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki:

1 główka kapusty

400g ugotowanego ryżu

6 szklanek wody lub rosołu

2 łyżki masła

2 zeszklone cebule

Szklanka passaty pomidorowej

Koncentrat pomidorowy

Jasny sos sojowy

Szczypta cukru

kilka pieczarek

około 1 kg mielonej łopatki

1/2 kg wędzonego boczku

sól, czarny, grubo mielony pieprz

2 całe jajka

200g mozarelli tartej

Kapustę sparzymy, obieramy liście i ściągamy gruby "nerw". Gotować tylko chwilę. Odstawić pod przykryciem. Cebulę i boczek drobno kroimy i lekko szklimy. Dodajemy pokrojone pieczarki i całość krótko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso łączymy z ryżem i dodatkami z patelni, wbijamy jajka i doprawiamy. Nakładamy na liście i ciasno zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy 1/2 litra bulionu, dodać 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego i passatę, sól, pieprz, odrobinę cukru i 3 łyżki sosu sojowego i obsypujemy garścią mozarelli. Dokładnie mieszamy. Ułożone gołąbki oprószamy dodatkowo z wierzchu solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniki około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie odkrywamy i obsypujemy resztą mozarelli, dopiekamy bez przykrycia ok. 15 minut. 

Więcej na ten temat