Składniki:
1 główka kapusty
400g ugotowanego ryżu
6 szklanek wody lub rosołu
2 łyżki masła
2 zeszklone cebule
Szklanka passaty pomidorowej
Koncentrat pomidorowy
Jasny sos sojowy
Szczypta cukru
kilka pieczarek
około 1 kg mielonej łopatki
1/2 kg wędzonego boczku
sól, czarny, grubo mielony pieprz
2 całe jajka
200g mozarelli tartej
Kapustę sparzymy, obieramy liście i ściągamy gruby "nerw". Gotować tylko chwilę. Odstawić pod przykryciem. Cebulę i boczek drobno kroimy i lekko szklimy. Dodajemy pokrojone pieczarki i całość krótko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso łączymy z ryżem i dodatkami z patelni, wbijamy jajka i doprawiamy. Nakładamy na liście i ciasno zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy 1/2 litra bulionu, dodać 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego i passatę, sól, pieprz, odrobinę cukru i 3 łyżki sosu sojowego i obsypujemy garścią mozarelli. Dokładnie mieszamy. Ułożone gołąbki oprószamy dodatkowo z wierzchu solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniki około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie odkrywamy i obsypujemy resztą mozarelli, dopiekamy bez przykrycia ok. 15 minut.