Pytanie na Śniadanie

Chucrut z kiełbaskami i kurczakiem podawany z ziemniaczanymi rozetkami

Chucrut z kiełbaskami i kurczakiem podawany z ziemniaczanymi rozetkami

Składniki:

1 kg kiszonej, łagodnej kapusty

4 skrzydełka z kurczaka

200g fileta z kurczaka

3szt podudzia z kurczaka

200g kiełbasek

1 cebula

1 marchewka

350 ml bulionu mięsnego

150 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego

25 ml calvadosu

 (liść laurowy, po gałązce natki pietruszki, majeranku i tymianku)

10 pokruszonych jagód jałowca

sól

pieprz


Ziemniaki:

1kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki masła

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do letnich ziemniaków dodajemy całe jajko jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Wystudzoną masę wkładamy do rękawa cukierniczego w dekoracyjną końcówką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy rozety. Białkiem smarujemy rozety i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 min.

Z kiszonej kapusty odciskamy nadmiar soku. Warzywa obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Smażymy cebulę na rumiano, dodajemy kapustę, wino i bulion. Gdy się zagotuje, dodajemy marchewkę, przyprawy i resztę przypraw. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu około 3 godzin. Po 30 minutach gotowania dodajemy surowe mięsa. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy do kapusty. Kwadrans potem wlewamy calvados. Od tej pory nie mieszamy już potrawy, pilnując, by się nie przypaliła. Przed podaniem wyjmujemy mięsa i kiełbaski. Na dużym półmisku układamy kapustę, a na niej dekoracyjnie mięsa.


Więcej na ten temat