Pytanie na Śniadanie

Krem z topinamburu

Krem z topinamburu

  • 2 szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilogram topinamburu
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Oliwa
  • Sól, Pieprz
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Posiekane szalotki i czosnek podsmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć obrany i pokrojony na mniejsze kawałki topinambur. Gdy chwyci kolor, zalej bulionem i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Gdy topinambur jest już miękki, dodaj śmietankę i zmiksuj. Podawaj z chipsami z topinamburu. Pokrój je cienko na mandolinie i smaż do złotego koloru na oleju. Polej całość olejem słonecznikowym.

 

Więcej na ten temat