Pytanie na Śniadanie

Krem z dyni z jabłkiem

Składniki:

  • 300 g dyni piżmowej
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1-2 małe papryczki
  • 300 ml bulionu
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Olej rozgrzać z masłem. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz ostre papryczki. Krótko przesmażyć. Dodać pokrojoną dynię, jabłko oraz ziemniak. Smażyć około 2-3 minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować wszystko do miękkości. Miksować do konsystencji zupy krem. Podawać z karmelizowanym jabłkiem oraz kwaśną śmietaną.


Więcej na ten temat