Pytanie na Śniadanie

Lasagne jabłkowa z sosem cynamonowym

Składniki:

  • Makaron na Lasagne 8-10 szt. 
  • Śmietanka 36% - 500 ml
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier 100 g
  • Serek waniliowy 200g
  • Jaja 4 szt. 
  • Jabłko 400g
  • Laska waniliowa 2 szt. 
  • Sok z ½ cytryny 


Sposób wykonania: 

Jaja zmiksować z cukrem na puch. Dodać połowę śmietanki oraz serek waniliowy. Dokładnie zmiksować. Na wyłożoną blachę pergaminem rozprowadzić pierwszą część masy. Na to makaron, masę nabiałową, uprażone jabłko, kolejna porcja masy, makaron i tak na przemian do wykończenia wszystkich składników. Na samą wierch wylać masę nabiałową. Piec w piekarniku 1800C przez około 35 minut. Podawać z sosem cynamonowym. 


Prażone jabłko:

Jabłko pokrojone w kostkę. Lekko przesmażyć na maśle z dodatkiem ziaren z 1 laski waniliowej.

 

Sos cynamonowy:

Drugą połówkę śmietanki zagotować z cynamonem, laską waniliową i 3 łyżkami cukru. Dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny. Gotować do momentu aż cała śmietanka zgęstnieje.  


Więcej na ten temat