Tarta z grzybami i grillowaną dynią
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- 500g grzybów mieszanych
- 200g puszystego twarożku
- 200g jarmużu
- 50g pestek słonecznika
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 50 ml oliwy
- łyżka miodu
- Tymianek
- Sól, pieprz
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 170 g masła
- Jajko
- 4 g soli
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania
Pokrojone grzyby podsmażyć krótko na patelni z siekaną cebulą. Lekko rumiane połączyć z twarożkiem i finalnie doprawić.
Lekko wystudzony sos połączyć z jajkami i wylać do wypieczonej bazy do tarty.
Dynię oczyścić i poszatkować – skropić przyprawami i olejem.
Zgrillować plasterki dyni i ułożyć estetycznie na wypełnionej nadzienie tarcie. Całość piec w piekarniku ok 25 minut w 180 C.
Ciasto kruche
W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekać. Dodać jajko i wodę. Całość zagnieść na gładko, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Zimne rozwałkować na grubość ok 5 mm i wygnieść natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem i wypiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C – 15 minut.