Pytanie na Śniadanie

Tarta z grzybami i grillowaną dynią z sosem z jarmużu

Tarta z grzybami i grillowaną dynią


Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • 500g grzybów mieszanych
  • 200g puszystego twarożku
  • 200g jarmużu
  • 50g pestek słonecznika
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 50 ml oliwy
  • łyżka miodu
  • Tymianek
  • Sól, pieprz




Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 170 g masła
  • Jajko
  • 4 g soli
  • 2 łyżki zimnej wody


Sposób przygotowania

Pokrojone grzyby podsmażyć krótko na patelni z siekaną cebulą. Lekko rumiane połączyć z twarożkiem i finalnie doprawić.

Lekko wystudzony sos połączyć z jajkami i wylać do wypieczonej bazy do tarty.

Dynię oczyścić i poszatkować – skropić przyprawami i olejem.

Zgrillować plasterki dyni i ułożyć estetycznie na wypełnionej nadzienie tarcie. Całość piec w piekarniku ok 25 minut w 180 C.


Ciasto kruche

W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekać. Dodać jajko i wodę. Całość zagnieść na gładko, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Zimne rozwałkować na grubość ok 5 mm i wygnieść natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem i wypiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C – 15 minut.


Więcej na ten temat