Pytanie na Śniadanie

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami i wieprzowiną z orzechami, zielonym pieprzem i cukinią


Składniki

  • 400 g makaronu (np. tagliatelle, pappardelle lub penne)
  • 300 g wieprzowiny (np. karkówka, łopatka lub polędwiczki)
  • 200 g świeżych borowików (lub mrożonych)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeżo starty ser typu szwajcarskiego do podania
  • Świeża natka pietruszki
Więcej na ten temat