Makaron z borowikami i wieprzowiną z orzechami, zielonym pieprzem i cukinią
Składniki
- 400 g makaronu (np. tagliatelle, pappardelle lub penne)
- 300 g wieprzowiny (np. karkówka, łopatka lub polędwiczki)
- 200 g świeżych borowików (lub mrożonych)
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- Sól i pieprz do smaku
- Świeżo starty ser typu szwajcarskiego do podania
- Świeża natka pietruszki