Pieczone boczniaki z tofucznicą
marynata do tofu:
- 180 g tofu
- olej
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- kmin
- papryka gochugaru
- nasiona kolendry
- curry
- sól, pieprz
pieczone boczniaki i pomidorki:
- garść boczniaków
- 100 g pomidorków
- sól, pieprz
- oliwa
pangratato:
- 50 g panko
- 10 g masła
- 10 g oliwy
- tymianek
- rozmaryn
- sól, pieprz
Do podania: rukola
Tofu porwij na kawałki wielkości orzecha laskowego. Usmaż na złoto na mocno rozgrzanym oleju i dopraw przyprawami. Podawaj ciepłe. Boczniaki porwij na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą – piecz w piecu rozgrzanym do 200 C do ładnego zrumienienia ok 25 min. Analogicznie przygotuj pomidorki – dodaj szczyptę soli, pieprzu, oliwy i piecz do ładnej karmelizacji.
Panko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i oliwą. Dopraw resztą składników i piecz w 180 o C przez ok. 10 - 15 min do lekkiego zezłocenia.
Tofu podawaj z pomidorkami i boczniakami. Udekorowane rukolą i posypane prażoną bułką tartą.
Grillowane boczniaki z tofu i warzywami
Składniki:
- 200 g tofu
- 100 g boczniaków
- kalarepa
- 2 liście kapusty stożkowej
Doprawiony majonez:
- 30 g majonezu
- 10 g kolendry
- łyżeczka sosu sojowego
- ząbek czosnku
- papryka gochugaru
- sok z cytryny
- sól, pieprz
sos:
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- szczypta chili
- szczypta brązowego cukru
Do podania:
- posiekany szczypiorek
- kolendra,
- prażone fistaszki
- prażona cebulka
Tofu dokładnie osuszyć, natrzeć olejem i grillować na mocno rozgrzanej patelni, posolić.
Boczniaki porwać, natrzeć olejem i grillować od razu po tofu do złotego koloru, posolić.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną zapałkę. Majonez doprawić posiekaną kolendrą i resztą przypraw. Składniki na sos wymieszać z 50 g wody. Tofu, boczniaki i warzywa pomieszać z sosem. Ułożyć na talerzu polać odrobiną majonezu i posypać fistaszkami, ziołami i prażoną cebulką.