Pytanie na Śniadanie

Boczniaki pieczone z tofucznicą i grillowane z warzywami

Pieczone boczniaki z tofucznicą

 

marynata do tofu:

  • 180 g tofu
  • olej
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • kmin
  • papryka gochugaru
  • nasiona kolendry 
  • curry
  • sól, pieprz

 

pieczone boczniaki i pomidorki:

  • garść boczniaków
  • 100 g pomidorków
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

pangratato:

  • 50 g panko
  • 10 g masła
  • 10 g oliwy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Do podania: rukola

 

Tofu porwij na kawałki wielkości orzecha laskowego. Usmaż na złoto na mocno rozgrzanym oleju i dopraw przyprawami. Podawaj ciepłe. Boczniaki porwij na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą – piecz w piecu rozgrzanym do 200 C do ładnego zrumienienia ok 25 min. Analogicznie przygotuj pomidorki – dodaj szczyptę soli, pieprzu, oliwy i piecz do ładnej karmelizacji.

Panko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i oliwą. Dopraw resztą składników i piecz w 180 o C przez ok. 10 - 15 min do lekkiego zezłocenia.

Tofu podawaj z pomidorkami i boczniakami. Udekorowane rukolą i posypane prażoną bułką tartą.



Grillowane boczniaki z tofu i warzywami


 Składniki:

  • 200 g tofu
  • 100 g boczniaków
  • kalarepa
  • 2 liście kapusty stożkowej

 

Doprawiony majonez:

  • 30 g majonezu
  • 10 g kolendry
  • łyżeczka sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • papryka gochugaru
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

sos:

  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • szczypta chili
  • szczypta brązowego cukru

 

Do podania: 

  • posiekany szczypiorek
  • kolendra, 
  • prażone fistaszki
  • prażona cebulka

 

Tofu dokładnie osuszyć, natrzeć olejem i grillować na mocno rozgrzanej patelni, posolić.

Boczniaki porwać, natrzeć olejem i grillować od razu po tofu do złotego koloru, posolić.

Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną zapałkę. Majonez doprawić posiekaną kolendrą i resztą przypraw. Składniki na sos wymieszać z 50 g wody. Tofu, boczniaki i warzywa pomieszać z sosem. Ułożyć na talerzu polać odrobiną majonezu i posypać fistaszkami, ziołami i prażoną cebulką.

Więcej na ten temat