Pytanie na Śniadanie

Risotto z boczniakami

Risotto z boczniakami i pieczonymi pomidorkami

 

składniki:

  • 160 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 700 ml rosołu
  • 250 g boczniaków pokrojonych w kostkę
  • 30 g parmezanu
  • 20 g masła
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • gałązka lub szczypta tymianku

 

Do podania z pieczonymi boczniakami i pomidorkami cherry.

 

Boczniaki pokroić w kostkę i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste dodać odrobinę oliwy i masło.

Dodać i dusić szalotkę tak, by była lekko zeszklona. Dodać seler naciowy, wymieszać, dodać ryż, wymieszać, podlać winem, dodać tymianek i wymieszać.

Następnie dodać bulion na 3-4 razy, za każdym razem delikatnie mieszając.

Potrząsać patelnią i dokładnie zagarnąć wszystkie ziarenka ryżu, tak by zawsze były przykryte płynem. Po ok. 15 - 20 minutach ryż powinien wchłonąć cały płyn. Wtedy można spróbować ryżu, czy jest już gotowy. Jeśli ziarenka ryżu wciąż trzymają strukturę, są sprężyste, a jednocześnie ugotowane risotto jest gotowe.

Teraz dodać tarty parmezan i świeżo mielony pieprz. Jeśli jest zbyt zwarty można dodać jeszcze odrobinę bulionu i masło, by miało luźniejszą gładką konsystencje. Gorące przykryć jeszcze na 2-3 min. by „naciągneło”.

Risotto możesz podać z pieczonymi pomidorkami, boczniakami i rukolą.

Więcej na ten temat