Risotto z boczniakami i pieczonymi pomidorkami
składniki:
- 160 g ryżu arborio lub carnaroli
- 700 ml rosołu
- 250 g boczniaków pokrojonych w kostkę
- 30 g parmezanu
- 20 g masła
- 1 szalotka
- 1 łyżka selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- gałązka lub szczypta tymianku
Do podania z pieczonymi boczniakami i pomidorkami cherry.
Boczniaki pokroić w kostkę i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Kiedy będą pięknie złociste dodać odrobinę oliwy i masło.
Dodać i dusić szalotkę tak, by była lekko zeszklona. Dodać seler naciowy, wymieszać, dodać ryż, wymieszać, podlać winem, dodać tymianek i wymieszać.
Następnie dodać bulion na 3-4 razy, za każdym razem delikatnie mieszając.
Potrząsać patelnią i dokładnie zagarnąć wszystkie ziarenka ryżu, tak by zawsze były przykryte płynem. Po ok. 15 - 20 minutach ryż powinien wchłonąć cały płyn. Wtedy można spróbować ryżu, czy jest już gotowy. Jeśli ziarenka ryżu wciąż trzymają strukturę, są sprężyste, a jednocześnie ugotowane risotto jest gotowe.
Teraz dodać tarty parmezan i świeżo mielony pieprz. Jeśli jest zbyt zwarty można dodać jeszcze odrobinę bulionu i masło, by miało luźniejszą gładką konsystencje. Gorące przykryć jeszcze na 2-3 min. by „naciągneło”.
Risotto możesz podać z pieczonymi pomidorkami, boczniakami i rukolą.