Stir fry z boczniaków i wieprzowiny z makaronem udon
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g porwanych boczniaków
- pół kapusty stożkowej
- 100 ml bulionu
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- szczypta papryki gochugaru
- szczypta kminu rzymskiego, cynamonu, goździków
- sól, pieprz
Do podania:
- ugotowany makaron
- szczypiorek
- kolendra
- prażony sezam
- fistaszki
Imbir i czosnek drobno posiekać. Szalotkę, pokroić w zapałkę, mięso w płatki, kapustę poszatkować w cienkie paski.
Rozgrzać wok i wlać olej – usmażyć mięso, co jakiś czas mieszając. Dodać szalotkę, imbir, czosnek, wymieszać. Dodać koper włoski i przyprawę 5 smaków.
Dodać boczniaki i kapustę stożkową. Podlać bulionem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.
Doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym. Ewentualnie chili i świeżo mielonym pieprzem.
Stir fry podać z makaronem i posypać sezamem i świeżymi ziołami.