Pytanie na Śniadanie

Stir fry z boczniaków i wieprzowiny

Stir fry z boczniaków i wieprzowiny z makaronem udon

 

  • 100 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g porwanych boczniaków
  • pół kapusty stożkowej
  • 100 ml bulionu 
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • szczypta papryki gochugaru
  • szczypta kminu rzymskiego, cynamonu, goździków 
  • sól, pieprz

 

Do podania: 

  • ugotowany makaron
  • szczypiorek
  • kolendra
  • prażony sezam 
  • fistaszki

 

Imbir i czosnek drobno posiekać. Szalotkę, pokroić w zapałkę, mięso w płatki, kapustę poszatkować w cienkie paski.

Rozgrzać wok i wlać olej – usmażyć mięso, co jakiś czas mieszając. Dodać szalotkę, imbir, czosnek, wymieszać. Dodać koper włoski i przyprawę 5 smaków.

Dodać boczniaki i kapustę stożkową. Podlać bulionem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.

Doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym. Ewentualnie chili i świeżo mielonym pieprzem.

Stir fry podać z makaronem i posypać sezamem i świeżymi ziołami.



Więcej na ten temat