Pytanie na Śniadanie

Przetwory z papryki

Sos, chutney czy konfitura z ... papryki. Nowe pomysły na przetwory.

Papryka idealnie nadaje się na przetwory. Na wzór naszych sąsiadów z Bałkanów możemy z niej przygotować przepyszne sosy do mięs, ale też konserwować marynatami czy przesmażać na dżemy albo konfitury. Jaka papryka jest najlepsza na przetwory, z jakimi warzywami warto ją łączyć? Propozycje Joanny: - Papryka marynowana z miodem i czosnkiem - Ajvar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana (Bałkany) - Lutenica sos z papryki, pomidorów, bakłażanów, marchewki i przypraw (Bułgaria, Słowenia) - Chutney z papryki (cebula + zioła i przyprawy orientalne) - Confiture de poivrons rouges - francuska konfitura z papryki (słodka jak dżem)
Więcej na ten temat