Pytanie na Śniadanie

Krem z marchwi z chrupiącą cieciorką i grillowanym kurczakiem

Krem z marchwi z chrupiącą cieciorką i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 600 g marchewki
  • 100 g ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny na ok 2l bulionu
  • szklanka mleka
  • pół małego pora
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • 500ml greckiego jogurtu
  • 300g cieciorki konserwowej
  • sól, pieprz, papryka, oregano do smaku, wędzonej papryki
  • 4 filety drobiowe
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kurczaka zamarynować z przyprawami i ugrillować ok 15 minut obracając.

W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie i maśle drobno posiekaną cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz resztę warzyw. Marchewkę pokroić w talarki.

Podsmażoną zawartość zalać zimną wodą i ugotować ok 35 minut. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, mleko i całość zblendować.

Cieciorkę odsączyć i połączyć z przyprawami i odrobiną oliwy. Upiec pod grillem w piekarniku ok 20 minut w 190 C.

Gotową zupę marchewkową podać z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną grubo mielonej papryczki chili. Smacznego!

Więcej na ten temat