Pytanie na Śniadanie

Tarta na oleju rzepakowym z cukinią i serem

Tarta na oleju rzepakowym z cukinią i serem camembert


Składniki na 1 okrągłą tarte (8-10 osób):

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody


farsz:

  • 1 zielona cukinia
  • 1 ser camembert
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • 2 jajka


Przepis:

Do mąki wbij żółtko, wlej olej rzepakowy i wodę. Ciasto zagnieć hakiem w dzieży. Wyjmij, zawiń ciasto w folię spożywczą i poczekaj około 20 minut. Cukinię umyj, pokrój w plasterki i podsmaż na oleju rzepakowym, dopraw solą i pieprzem. Pokrusz ser. Ciasto rozgnieć, przesmaruj jajkiem i ułóż cukinię oraz ser. Całość zalej mieszanką mleka, śmietanki i jajka doprawionej solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe!

Więcej na ten temat