Pytanie na Śniadanie

Pasta ze śledzia

Pasta ze śledzia 

 

  • duży filet ze śledzia
  • mały ugotowany ziemniak (ok. 50 g)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny 
  • skórka starta z ¼ cytryny (mała cytryna)
  • ½ łyżeczki startego chrzanu
  • 2 duże lub 3 małe suszone pomidory w oleju
  • ½ szalotki 
  • świeży koperek
  • łyżeczka suszonej żurawiny (żurawinę należy wcześniej namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę)
  • czarny pieprz
  • ½ papryki ostrej w occie (opcjonalnie – jeśli lubisz ostre dania)

 

Składniki na sos:

  • 50 ml śmietany 12%
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • kromka chleba 

 

Przygotowanie:

Śledzie, ziemniak i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a szalotkę, żurawinę, paprykę ostrą i koperek drobno posiekaj. Wszystkie pokrojone/posiekane składniki dobrze wymieszaj, przypraw czarnym pieprzem i dwiema łyżkami śmietany. 

 

Przygotowanie sosu:

W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałą część śmietany z musztardą.

Więcej na ten temat