Pytanie na Śniadanie

Kuchnia - Pasta z awokado i fetą

Pasta z awokado i fetą 

 

  • 2 sztuki awokado (dojrzałe)
  • 75-100 g fety
  • ½ czerwonej cebuli (drobno pokrojonej)
  • Sok i skóra tarta z 1/3 cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta suszonego oregano
  • szczypta pieprzu i soli


Widelcem zmiażdż miąższ awokado. Dodaj resztę składników i kontynuuj mieszanie widelcem, aż uzyskasz jednolitą pastę. Jeśli lubisz bardziej kwaśny smak, możesz dodać więcej soku z cytryny.

 Sos:

  • opakowanie jogurtu kokosowego
  • Świeża kolendra drobno posiekana
  • ½ albo limonka (skóra i sok)
  • sól i pieprz 
  • opcjonalnie – łyżeczka oliwy z oliwek 

 

Wymieszaj wszystkie składniki i sos gotowy. W zależności czy lubisz bardziej kwaskowaty, możesz dodać więcej lub mniej soku z limonki. Również, jeśli lubisz słodkie nuty, możesz dodać trochę miodu albo syropu klonowego.

 

Serwuj z jajkiem w koszulce i łosoś wędzony 

Więcej na ten temat