Pytanie na Śniadanie

Malinianki zastąpiły jagodzianki. Jak zrobić je w domu i nie wydać fortuny?

Malinianki to obok jagodzianek najczęściej kupowane letnie drożdżówki. Teraz nie mają konkurencji, bo sezon na jagody się skończył. Ile cukierni tyle kształtów i koncepcji...

Nasz gość zaproponuje pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodką polewą o smaku malinowym lub pistacjowym. Podpowie także, czym uzupełnić malinowe nadzienie, aby bułeczki miały niepowtarzalny smak, według niej może to być mięta, bazylia, migdały...

Malinianki

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Do środka:

  • 200 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g masła 82%

Lukier tradycyjny:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo 1 żółtko i troszkę mleka do posmarowania bułeczek

Lukier pistacjowy

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g pasty pistacjowej
  • siekana pistacja do dekoracji

Lukier malinowy

  • garść świeżych malin
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny


Więcej na ten temat