Pytanie na Śniadanie

Kuchnia - Domowy lawasz z duszoną kiełbasą, surówką z czerwonej kapusty, piklami i sosem jogurtowym

Domowy lawasz z duszoną kiełbasą

Placek:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ok. 1/8 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka miękkiego masła, sól

Nadzienie:

  • 300g kiełbasy bez osłonki
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżka musztardy
  • sól/ pieprz do smaku
  • liść laurowy i ziele angielskie po kilka sztuk

Olej do smażenia

Surówka:

  • 1 główki czerwonej kapusty
  • 1 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżki cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżki soli

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu bałkańskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku


Więcej na ten temat