Pytanie na Śniadanie

Jakie jabłka do wypieków?

Mała kulka, a tyle znaczeń. Rumiane, dzikie, kwaśne - jabłko to bohater polskiego folkloru i babcinej kuchni. Jest podstawowym owocem w naszej szerokości geograficznej, a jedzone raz dziennie naprawdę ma moc ochrony przed chorobami. Najlepiej na surowo, ale jak tu oprzeć się szarlotce...? Pytanie nie brzmi czy się jej opierać, ale jakie odmiany jabłek wybrać, by była najsmaczniejsza?

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście (Polska)

Forma ok. 24 x 24 cm

Jabłka

  • 1,5 kg jabłek (np. Antonówka, Szara Reneta, Champion, Lobo, Jonagold)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru


Kruche ciasto

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina wanilii lub
    1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania ciasta


Przepis

Masło posiekać i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w dużej misce. Ciasto szybko zagnieść

ręcznie lub krótko wymieszać za pomocą haka w misie blendera. Uformować kulę, zawinąć w folię

i schować do lodówki. Jabłka umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem i

cynamonem (około 20 minut)*. Jeśli mus będzie wodnisty smażyć tak długo, aż nadmiar płynu

odparuje. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Połową ciasto wykleić dno formy. Wyłożyć

przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto (jeśli jest dobrze schłodzone) zetrzeć nad jabłkami na tarce

(na dużych oczkach) lub porwać na drobne kawałki i ułożyć na całej powierzchni. Wstawić do

Piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra / dół) i piec 50-60 minut, aż ciasto ładnie się

zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

*Jabłka można również zetrzeć na tarce, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i

przyprawami i surowe ułożyć na cieście.



Apple Pie (tradycyjna szarlotka z USA)

Forma około 26 cm – 28 cm

Jabłka

  • 8 szt. dużych jabłek pokrojonych w plasterki grubości około 0,5 cm
    (Granny Smith, Szara Reneta, Jonagold, Antonówka)
  • 100 g cukru
  • ¼ szklanki mąki pszennej (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła


Kruche ciasto – składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 300 g posiekanego zimnego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 7 łyżek zimnej wody
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta


Przepis

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, następne w plasterki grubości 4-5 mm. Ostrożnie wymieszać z cukrem, mąką, sokiem z cytryny i przyprawami. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła, przełożyć jabłka i smażyć około 5-7 minut. Zdjąć z ognia i odstawić (ten krok można pominąć i użyć surowych jabłek). Wszystkie składniki ciasta (oprócz wody) wymieszać w malakserze lub krótko zagnieść ręcznie (powstanie mokra kruszonka). Następnie dodawać 2-3 łyżki lodowatej wody. Krótko zagnieść i sprawdzić, czy ciasto się skleiło (ewentualnie dodać więcej wody, jeśli się kruszy). Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki. Wyjąć jeden schłodzony kawałek, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim dno oraz boki formy wysmarowanej masłem (obciążony spód można również podpiec, nie jest to jednak konieczne). Na czas grzania piekarnika wstawić formę do lodówki. Następnie wyłożyć na ciasto jabłka (odciskając nadmiar soku) i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta (nakłuć w kilku miejscach) lub paskami ciasta ułożonymi w ozdobną kratkę. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 45 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić, nakryć kawałkiem folii aluminiowej. Wystudzić przed pokrojeniem (inaczej jabłka wypłyną i spód szarlotki rozmięknie). Podawać z lodami lub bitą śmietaną.



Milopita (greckie ciasto jabłkowe z oliwą)

Forma do pieczenia 26 cm lub keksówka

Jabłka

  • 5 jabłek
  • 50-100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Ciasto – składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 4 jajka
  • 180 ml oliwy
  • 50 ml soku pomarańczowego lub cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli


Przepis

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze i większe kawałki. Wymieszać z cukrem, przyprawami i orzechami. Odstawić. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i sól. Oliwę, cukier i sok pomarańczowy ubić na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi i znowu dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i oprószyć mąką (lub użyć papieru do pieczenia). Wyłożyć 1/3 ciasta, a na wierzch połowę jabłek. Następnie znowu 1/3 ciasta i resztę jabłek, a na owoce pozostałe ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (do „suchego patyczka”). Po wyjęciu z piekarnika wystudzić ciasto i przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Apfelstrudel (Strudel z jabłkami), Austria i Niemcy

Składniki na 2 strucle

Jabłka

  • 1 kg jabłek ((Reneta, Granny Smith)
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Ciasto – składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • Cukier puder do posypania ciasta


Przepis

Mąkę i sól wsypać do misy robota kuchennego. Dodać wodę, olej i ocet. Mieszać za pomocą haka, aż utworzy się kula miękkiego ciasta (można je zagnieść również ręcznie). Wyłożyć ciasto na blat i zagniatać przez 2-3 minuty. Uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Rodzynki namoczyć, następnie odsączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

Blat kuchenny (lub stół) przykryć czystym obrusem (lub dużym kawałkiem materiału). Ciasto podzielić na dwie porcje, połowę odłożyć na bok. Drugą rozwałkować tak cienko, jak to możliwe. Unieść ciasto i przełożyć na obrus. Delikatnie unosić brzegi i po trochu rozciągać ciasto wsuwając grzbiet dłoni pod spód. Ciasto będzie gotowe, kiedy wzór materiału będzie dobrze widoczny. Rozciągając należy starać się zachować kształt prostokąta i dokładnie wyrównywać grubsze miejsca.

Posmarować ciasto (dłonią lub pędzelkiem) ¼ roztopionego masła (zachować około 1,5 cm suchego marginesu na brzegach). Połowę ciasta posypać połową burki tartej, na bułce ułożyć połowę jabłek i posypać połową porcji rodzynek, cukru i cynamonu*. Koniec ciasta założyć na nadzienie, podwinąć na jabłka również boki ciasta (aby nie wysypywały się w trakcie zwijania rolady). Złapać materiał leżący po jabłkami i unieść tak, aby strucla zaczęła się zwijać. Kontynuować pilnując, aby farsz nie wypadał bokami. Zwinąć cały rulon (łączenie ciasta powinno znaleźć się pod spodem). Przenieść struclę na blachę wyłożoną papierem. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta i nadzieniem. Obie strucle posmarować resztą roztopionego masła. Piec około 25-30 minut w temperaturze 185 stopni, aż ciasto stanie się złoto-brązowe. Wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.


*składniki nadzienia (jabłka, przyprawy, cukier, rodzynki, bułkę tartą oraz roztopione masło) można również wymieszać razem w misce, podzielić na dwie porcje i nakładać gotowy farsz

 

Äppelkaka (szwedzkie ciasto kardamonowe z jabłkami)

Jabłka

  • 3-4 jabłka ((Granny Smith, Ligol, Szara Reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu


Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 łyżek masła
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu


Przepis

Jabłka obrać, wykroić gniazdka nasienne, pokroić w ćwiartki i następnie w plasterki o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i smażyć, aż lekko się skarmelizują (6-8 minut). Dodać cukier, cynamon i kardamon. Dusić ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i dokładnie pokryje jabłka (około 1-2 minuty). Zdjąć z ognia i odstawić.

Masło roztopić i odstawić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlać rozpuszczone masło i kontynuować ubijanie. Dodać śmietanę i krótko wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie zmiksować. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem i wyrównać wierzch. Ułożyć odsączone jabłka na cieście (nie nakładać na siebie, syrop, w którym się dusiły, zostawić). Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Do syropu dodać kilka łyżek wody. Chwilę gotować, aż zgęstnieje (2 minuty). Polać wierzch ciasta wyjętego z piekarnika. Odstawić do wystudzenia. 

Więcej na ten temat