Strangozzi alla norcina z kiełbasą i borowikami
Składniki na 4 porcje
Na strangozzi
- 200 g zmielonej semoliny z pszenicy durum
- 200 g mąki
- 200 ml wody
- 1 szczypta soli
sos
- 4 surowe biały kiełbaski
- 100 g suszonych borowików
- 1 biała cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- szklanka śmietany 30%
- 100 g parmezanu
Przygotowanie
Makaron
Umieść mąkę i zmieloną semolinę w misce. Następnie dodaj wodę i szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto rękami. Następnie uformuj kulę z ciasta i odstaw ją na pół godziny przykrytą folią.
Po upływie tego czasu rozwałkuj arkusz ciasta na grubość 3/4 mm. Następnie pociąć na paski o szerokości 5 mm. Powierzchnia powinna być dobrze posypana mąką, a paski nie powinny się do siebie przyklejać.
Chwyć je za końce i zwiń najpierw dłońmi, a następnie na spodzie stolnicy. Zrób to dla wszystkich strangozzi. Teraz możesz umieścić je na tacy zwinięte i posypane mąką.
Sos
Najpierw namocz suszone borowiki przez kilka godzin, aby ponownie stały się miękkie.
Na patelni podsmażyć cienko pokrojoną cebulę, następnie dodać kiełbasę i podsmażyć. Następnie dodać borowiki i gotować przez około dziesięć minut. Podczas dziesięciu minut gotowania dodaj trochę białego wina i pozwól mu nabrać smaku. Dodaj śmietanę i gotuj przez 3-4 minuty, odstawiając ugotowany sos na bok.
Skład potrawy
W międzyczasie zagotuj osoloną wodę w rondlu i ugotuj strangozzi. Kiedy wypłyną na powierzchnię, będą ugotowane. Przełóż je na patelnię z sosem, a następnie dobrze wymieszaj i dodaj parmezan.