Pytanie na Śniadanie

Strangozzi alla norcina z kiełbasą i borowikami

Strangozzi alla norcina z kiełbasą i borowikami

Składniki na 4 porcje

Na strangozzi

  • 200 g zmielonej semoliny z pszenicy durum
  • 200 g mąki
  • 200 ml wody
  • 1 szczypta soli

sos

  • 4 surowe biały kiełbaski
  • 100 g suszonych borowików
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • szklanka śmietany 30%
  • 100 g parmezanu

Przygotowanie

Makaron

Umieść mąkę i zmieloną semolinę w misce. Następnie dodaj wodę i szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto rękami. Następnie uformuj kulę z ciasta i odstaw ją na pół godziny przykrytą folią.

Po upływie tego czasu rozwałkuj arkusz ciasta na grubość 3/4 mm. Następnie pociąć na paski o szerokości 5 mm. Powierzchnia powinna być dobrze posypana mąką, a paski nie powinny się do siebie przyklejać.

Chwyć je za końce i zwiń najpierw dłońmi, a następnie na spodzie stolnicy. Zrób to dla wszystkich strangozzi. Teraz możesz umieścić je na tacy zwinięte i posypane mąką.

Sos

Najpierw namocz suszone borowiki przez kilka godzin, aby ponownie stały się miękkie.

Na patelni podsmażyć cienko pokrojoną cebulę, następnie dodać kiełbasę i podsmażyć. Następnie dodać borowiki i gotować przez około dziesięć minut. Podczas dziesięciu minut gotowania dodaj trochę białego wina i pozwól mu nabrać smaku. Dodaj śmietanę i gotuj przez 3-4 minuty, odstawiając ugotowany sos na bok.

Skład potrawy

W międzyczasie zagotuj osoloną wodę w rondlu i ugotuj strangozzi. Kiedy wypłyną na powierzchnię, będą ugotowane. Przełóż je na patelnię z sosem, a następnie dobrze wymieszaj i dodaj parmezan.

Więcej na ten temat