Spaghetti al. Rancetto
składniki na 4 porcje
- spaghetti 400 g
- pomidory pelati 600 g
- pancetta 150 g
- biała cebula 100 g
- ser pecorino romano 30 g
- majeranek 1 gałązka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekaj cebulę, a następnie pokrój pancetta w kostkę. Umieść patelnię na kuchence i smaż boczek przez 5 minut. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, aby ugotować makaron.
Gdy pancetta stanie się złocistobrązowy i chrupiący, odłóż go na bok i pozostaw tłuszcz na patelni, na której będziesz smażyć cebulę na średnim ogniu. Gdy się zrumieni, dodaj posiekane pomidory bez skórki i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie woda zdąży się zagotować, więc ugotuj makaron. Pod koniec gotowania sosu doprawić liśćmi majeranku oraz solą i pieprzem.
Odcedzić spaghetti al dente bezpośrednio do sosu i wymieszać, dodając odrobinę wody z gotowania, jeśli to konieczne.
Dodać pancetta i ponownie wymieszać. Na koniec zdjąć patelnię z ognia i wmieszać starty ser Pecorino.
Podawać spaghetti col rancetto dodając pozostały pancetta i skropione surową oliwą.