Pytanie na Śniadanie

Spaghetti al rancetto

Spaghetti al. Rancetto

składniki na 4 porcje

  • spaghetti 400 g
  • pomidory pelati 600 g
  • pancetta 150 g
  • biała cebula 100 g
  • ser pecorino romano 30 g
  • majeranek 1 gałązka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę, a następnie pokrój pancetta w kostkę. Umieść patelnię na kuchence i smaż boczek przez 5 minut. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, aby ugotować makaron.

Gdy pancetta stanie się złocistobrązowy i chrupiący, odłóż go na bok i pozostaw tłuszcz na patelni, na której będziesz smażyć cebulę na średnim ogniu. Gdy się zrumieni, dodaj posiekane pomidory bez skórki i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.

W tym czasie woda zdąży się zagotować, więc ugotuj makaron. Pod koniec gotowania sosu doprawić liśćmi majeranku oraz solą i pieprzem.

Odcedzić spaghetti al dente bezpośrednio do sosu i wymieszać, dodając odrobinę wody z gotowania, jeśli to konieczne.

Dodać pancetta i ponownie wymieszać. Na koniec zdjąć patelnię z ognia i wmieszać starty ser Pecorino.

Podawać spaghetti col rancetto dodając pozostały pancetta i skropione surową oliwą.

Więcej na ten temat