Leczo dyniowe z ciecierzycą na pikantne
składniki:
- 300 g dyni
- 100 g ciecierzycy konserwowej
- 1 szt. kiełbasy myśliwskiej
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1-2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziele angielskie
- Olej do smażenia
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Obrana dynię pokroić na kawałki. Skropić olejem oraz przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 20 minut w 1800C. W między czasie na oleju przesmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Pod koniec smażenia dodać wędzona paprykę. Dodać pokrojone papryki oraz cukinię. Smażyć do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusić do miękkości. Po koniec duszenia dodać kawałki dyni. Podawać z upieczonymi na złoty kolor plastrami kiełbasy myśliwskiej.