Pytanie na Śniadanie

Krem dyniowy z pieczonym boczkiem i kwaśną śmietaną

Krem dyniowy z pieczonym boczkiem i kwaśną śmietaną

składniki:

  • 300 g dyni
  • 1 cebula
  • 100 g boczku surowego wędzonego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1-2 małe papryczki
  • 300 ml bulionu
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Sposób wykonania:

Olej rozgrzać z masłem. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz ostre papryczki. Krótko przesmażyć. Dodać obraną dynię, ziemniak. Smażyć około 2-3 minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować wszystko do miękkości. Miksować do konsystencji zupy krem. Podawać z chipsem z boczku oraz kwaśną śmietaną. 

Więcej na ten temat