Pytanie na Śniadanie

Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem i karmelizowanym boczkiem

Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem i karmelizowanym boczkiem

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • cebula
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • masło do posmarowania formy do zapiekania

 

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem aż boczek się skarmelizuje a cebule będzie szklista, następnie przekładamy do większej miski. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i wkładamy do miski z boczkiem i dokładnie mieszamy, przekładamy wszystko do natłuszczonego wcześniej naczynia do zapiekania. W naczyniu mieszamy: mleko, sól, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty żółty ser i zalewamy tym ziemniaki. Na wierzch kładziemy plastry masła. Początkowo zapiekamy pod przykryciem ok. 30 min. W 180 stopniach i kolejne 30 min. bez przykrycia do zrumienienia się ziemniaków. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i delikatnie oprószamy pieprzem.

 

Więcej na ten temat