Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem i karmelizowanym boczkiem
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- łyżeczka soli
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego żółtego sera
- cebula
- łyżeczka suszonego tymianku
- masło do posmarowania formy do zapiekania
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem aż boczek się skarmelizuje a cebule będzie szklista, następnie przekładamy do większej miski. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i wkładamy do miski z boczkiem i dokładnie mieszamy, przekładamy wszystko do natłuszczonego wcześniej naczynia do zapiekania. W naczyniu mieszamy: mleko, sól, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty żółty ser i zalewamy tym ziemniaki. Na wierzch kładziemy plastry masła. Początkowo zapiekamy pod przykryciem ok. 30 min. W 180 stopniach i kolejne 30 min. bez przykrycia do zrumienienia się ziemniaków. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i delikatnie oprószamy pieprzem.