Zapiekanka po staropolsku z wątróbką drobiową, kaszą gryczaną
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 p. natki pietruszki
- 300 g tartego żółtego sera
- 200 ml śmietanki 36%
- 4 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 100 g masła
- sól,
- pieprz
Sposób wykonania:
Wątróbkę drobno pokroić w kostkę. Ugotować kaszę gryczaną na sypko. Na maśle przesmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Ostudzić. Dodać do kaszy i wątróbki. Dodać jajka, pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z tartym serem. Całość posmarować górę zapiekanki. Zapiekać w 1800C przez około 35-40 minut. Piec na złoty kolor.