Pytanie na Śniadanie

Zapiekanka po staropolsku

Zapiekanka po staropolsku z wątróbką drobiową, kaszą gryczaną

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 p. natki pietruszki
  • 300 g tartego żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 4 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 100 g masła
  • sól,
  • pieprz


Sposób wykonania:

Wątróbkę drobno pokroić w kostkę. Ugotować kaszę gryczaną na sypko. Na maśle przesmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Ostudzić. Dodać do kaszy i wątróbki. Dodać jajka, pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z tartym serem. Całość posmarować górę zapiekanki. Zapiekać w 1800C przez około 35-40 minut. Piec na złoty kolor. 

Więcej na ten temat