Pytanie na Śniadanie

Savarin z owocowym sosem

Savarine 8-10 sztuk

Na ciasto:

·                   220 g mąki

·                   70 ml ciepłego mleka (nie gorącego)

·                   3 jajka

·                   szczypta soli

·                   40 g białego cukru

·                   saszetka cukru waniliowego (7,5g)

·                   7 g suchych drożdży

·                   40 ml oleju słonecznikowego / rzepakowego

 

 

W szklance wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczkę białego cukru i 1 łyżkę mąki - odczekaj 10 minut, aż drożdże się aktywują.

W międzyczasie ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą, aż uzyskasz kremową mieszankę, a płyn podwoi swoją objętość. Dodaj aktywowane drożdże, olej i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty; powinieneś otrzymać miękkie, lepkie ciasto. Przykryj miskę folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-60 minut (w zależności od temperatury w domu, jeśli jest bardzo gorąco, ciasto wyrośnie znacznie szybciej).

 

Po wyrośnięciu ciasta, dwoma łyżkami, układaj ciasto tak, aby wypełnić 2/3 foremek: w nich pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza ) - do zrumienienia (około 15-17 minut). Gdy będą gotowe, wyjmij je z foremek i pozwól im ostygnąć.

Ubij bitą śmietanę razem z cukrem pudrem, trzymaj ją w lodówce, aż jej użyjesz.

Namocz sawaryny w syropie około 50-60 sekund: zauważysz, że dość szybko wchłaniają syrop i stają się cięższe, następnie odetnij “pokrywkę” (spód formy), napełnij bitą śmietaną, nałóż “pokrywkę na bitą śmietanę, posmaruj ją lekko dżemem truskawkowym (lub innym ulubionym) i podawaj z sosem owocowy lub świeżymi owocami. 

 

Syrop cukrowy:

·                   litr wody

·                   500 g białego cukru

·                   skórka z pomarańczy

·                   laska cynamonu

·                   50 ml czarnego rumu

 

Do garnka wsyp 100g cukru i na średnim ogniu karmelizuj, aż uzyska jasnobrązowy kolor. Następnie ostrożnie wlej całą wodę, dodaj resztę cukru, skórkę pomarańczową i laskę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut (wyjdzie ciemny syrop i cały cukier się rozpuści). Po 20 minutach dodaj rum i gotuj przez kolejne 10 minut, następnie wyłącz ogień i pozwól syropowi ostygnąć.

 

Bita śmietana:

·                   500 ml śmietanki do ubicia

·                   50 g cukru pudru

 

Sos:

·                   500 g owoce leśne 

·                   2 łyżki cukru 

·                   Skóra z cytryny 

·                   75 g zimnego masła 

 

Do rondelka wsyp owoce leśne, cukier i skórę z cytryną. Gotuj aż owoce puszcza soki i będą miękkie. Wyłącz ogień, dodaj zimne masło i błędnik aż uzyskasz aksamitny krem. Jeśli nie lubisz pestek malin - owoce możesz przestrzec przez sitko. Sos gotowy.

Więcej na ten temat