Savarine 8-10 sztuk
Na ciasto:
· 220 g mąki
· 70 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
· 3 jajka
· szczypta soli
· 40 g białego cukru
· saszetka cukru waniliowego (7,5g)
· 7 g suchych drożdży
· 40 ml oleju słonecznikowego / rzepakowego
W szklance wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczkę białego cukru i 1 łyżkę mąki - odczekaj 10 minut, aż drożdże się aktywują.
W międzyczasie ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą, aż uzyskasz kremową mieszankę, a płyn podwoi swoją objętość. Dodaj aktywowane drożdże, olej i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty; powinieneś otrzymać miękkie, lepkie ciasto. Przykryj miskę folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-60 minut (w zależności od temperatury w domu, jeśli jest bardzo gorąco, ciasto wyrośnie znacznie szybciej).
Po wyrośnięciu ciasta, dwoma łyżkami, układaj ciasto tak, aby wypełnić 2/3 foremek: w nich pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza ) - do zrumienienia (około 15-17 minut). Gdy będą gotowe, wyjmij je z foremek i pozwól im ostygnąć.
Ubij bitą śmietanę razem z cukrem pudrem, trzymaj ją w lodówce, aż jej użyjesz.
Namocz sawaryny w syropie około 50-60 sekund: zauważysz, że dość szybko wchłaniają syrop i stają się cięższe, następnie odetnij “pokrywkę” (spód formy), napełnij bitą śmietaną, nałóż “pokrywkę na bitą śmietanę, posmaruj ją lekko dżemem truskawkowym (lub innym ulubionym) i podawaj z sosem owocowy lub świeżymi owocami.
Syrop cukrowy:
· litr wody
· 500 g białego cukru
· skórka z pomarańczy
· laska cynamonu
· 50 ml czarnego rumu
Do garnka wsyp 100g cukru i na średnim ogniu karmelizuj, aż uzyska jasnobrązowy kolor. Następnie ostrożnie wlej całą wodę, dodaj resztę cukru, skórkę pomarańczową i laskę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut (wyjdzie ciemny syrop i cały cukier się rozpuści). Po 20 minutach dodaj rum i gotuj przez kolejne 10 minut, następnie wyłącz ogień i pozwól syropowi ostygnąć.
Bita śmietana:
· 500 ml śmietanki do ubicia
· 50 g cukru pudru
Sos:
· 500 g owoce leśne
· 2 łyżki cukru
· Skóra z cytryny
· 75 g zimnego masła
Do rondelka wsyp owoce leśne, cukier i skórę z cytryną. Gotuj aż owoce puszcza soki i będą miękkie. Wyłącz ogień, dodaj zimne masło i błędnik aż uzyskasz aksamitny krem. Jeśli nie lubisz pestek malin - owoce możesz przestrzec przez sitko. Sos gotowy.