Pytanie na Śniadanie

Eklerki z kremem waniliowym z mirabelkami

Eklerki z kremem waniliowym-mirabelkowym i miętą

 

Krem:

·                   jajko

·                   100 g cukru brązowego

·                   200 g purée z mirabelki 

·                   laska wanilii

·                   4 łyżki mąki pszennej

·                   500 ml mleka

·                   200 g masła

 

Wymieszaj w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i ziarna z laski waniliowej. Całość gotuj, aż zgęstnieje, wyłąć ogień i zostaw aż cała masa będzie zimna.

 

W innej misce zmiksuj masła, i  stopniowo dodaj do niego zimny budyń i puree mirabelkowy. Sos gotowy. 

 

Ciasto na eklerki:

·                   szklanka wody

·                   100 g masła

·                   szklanka mąki pszennej

·                   5 jaj

 

Najpierw, rozpuścić masło w wodzie i doprowadź do wrzenia, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gęsta zwarta masa.

 

Delikatnie przestudzić masę, przełóż do miski, i dodając po jednym jajku, dokładnie wymieszaj do momentu kiedy cała masa zaczyna gęstnieć (na początek może być że masa będzie rzadka, ale po mieszaniu, zmienia swoją konsystencję). 

 

Dodaj masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezpośrednio na papier do pieczenia, w kształcie palca, na około 10cm długości. Piecz eklery w rozgrzanym piekarniku (góra/dół) 180°C przez 15 min, następnie zmniejsz temperaturę do 165 i piecz jeszcze około 20 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, będą gotowe jak mają złoty-brązowy kolor. Zostaw na bok aż będą zimne.  

 

Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół, do środka dodaj przygotowany krem (rękawem cukierniczym), przykryj górną częścią ciasta i opcjonalnie, jeśli chcesz możesz polać polewą czekoladowy 

 

 

Polewa: 

·                   150 g śmietanki 36%

·                   100 g białej czekoladzie 

·                   50 g masła 

 

Więcej na ten temat