Składniki:
- Kurczak (ok 1,5 kg)
- 2 cebule
- Kilka ząbków czosnku
- Kilka gałązek mięty
- 50 ml oleju
- 100 g masła
- Sól, pieprz
Dodatki:
- 2 cebule
- 4 morele
- 2 jabłka
- 2 nektarynki
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka cukru lub miodu
- 3 łyżki octu winnego
- Kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Listki mięty posiekać i połączyć z pieprzem, solą i olejem. Kurczaka natrzeć marynatą, a we wnętrzu umieścić łodygę mięty, pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku.
Piec przez 75 minut w 200 stopniach.
Cebule i owoce pokroić w podobnej wielkości cząstki. Na rozgrzanej patelni dodać cukier lub miód i cebule, a po chwili owoce. Całość zrumienić, potrząsając patelnią. Wykończyć octem, ziołami i finalnie doprawić do smaku.