Pytanie na Śniadanie

Grecka mussaka

Zapiekanka grecka Mussaka z sosem pomidorowym z cynamonem

Składniki:

  • 1 kg Ziemniaków
  • 800 g Mielonej jagnięciny
  • Sól, czarny pieprz
  • Cynamon, oregano, kumin
  • 1 kg Pomidorów
  • 2 Bakłażany
  • 100 g Masła
  • 100 g Mąki pszennej
  • 500 ml Mleka
  • Gałka muszkatołowa
  • Cebula, czosnek


Ziemniaki i bakłażana pokrój na plasterki. Bakłażana posól i odstaw na bok. Potem wytrzyj nadmiar wody i smaż z każdej strony na rumiany kolor. Na drugiej patelni podsmaż mięso z przyprawami, pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę a następnie mleko. Dopraw gałką. Jak lekko zgęstnieje odstaw na bok. Na dnie naczynia układaj warstwami, bakłażana, mięso z sosem pomidorowym, ziemniaki, mięso oraz beszamel. zapiekaj W temperaturze 180 st. przez 30 min program parowy aby nie wysuszyć zapiekanki.

Więcej na ten temat