Zapiekanka grecka Mussaka z sosem pomidorowym z cynamonem
Składniki:
- 1 kg Ziemniaków
- 800 g Mielonej jagnięciny
- Sól, czarny pieprz
- Cynamon, oregano, kumin
- 1 kg Pomidorów
- 2 Bakłażany
- 100 g Masła
- 100 g Mąki pszennej
- 500 ml Mleka
- Gałka muszkatołowa
- Cebula, czosnek
Ziemniaki i bakłażana pokrój na plasterki. Bakłażana posól i odstaw na bok. Potem wytrzyj nadmiar wody i smaż z każdej strony na rumiany kolor. Na drugiej patelni podsmaż mięso z przyprawami, pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę a następnie mleko. Dopraw gałką. Jak lekko zgęstnieje odstaw na bok. Na dnie naczynia układaj warstwami, bakłażana, mięso z sosem pomidorowym, ziemniaki, mięso oraz beszamel. zapiekaj W temperaturze 180 st. przez 30 min program parowy aby nie wysuszyć zapiekanki.