Pieczony camembert z karmelizowanymi śliwkami i tostem z chałki
Składniki:
- 1szt. Sera Camembert
- 2 łyżki oleju
- Pierz
- Chałka
- 0,5kg śliwek
- 2 łyżki cukru
- Łyżka masła
- 30g orzechów włoskich
Chałkę kroimy w kromki i tostujemy ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, ser nacinamy od góry w kratkę i posypujemy grubo mielonym serem i siekanymi orzechami, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestkę, na patelni rozgrzewamy rozpuszczamy cukier i wrzucamy śliwki, gdy zaczną się karmelizować i puszczą sok dodajemy masło i smażymy aż sos zgęstnieje, następnie wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy upieczony Camembert i podajemy z tostowaną chałką.