Pytanie na Śniadanie

Pieczony camembert z karmelizowanymi śliwkami

Pieczony camembert z karmelizowanymi śliwkami i tostem z chałki


Składniki:

  • 1szt. Sera Camembert
  • 2 łyżki oleju
  • Pierz
  • Chałka
  • 0,5kg śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżka masła
  • 30g orzechów włoskich

Chałkę kroimy w kromki i tostujemy ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, ser nacinamy od góry w kratkę i posypujemy grubo mielonym serem i siekanymi orzechami, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestkę, na patelni rozgrzewamy rozpuszczamy cukier i wrzucamy śliwki, gdy zaczną się karmelizować i puszczą sok dodajemy masło i smażymy aż sos zgęstnieje, następnie wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy upieczony Camembert i podajemy z tostowaną chałką.

 

Więcej na ten temat