Składniki:
1 stek tomahawk z antrykotu
1 kg ziemniaka
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
Szczypta gałki muszkatołowej
1 kolba kukurydzy
1 marchew
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Stek grillujemy na rozgrzanym grillu do temp. 240 -2500C po 2,5 min. na każdą stronę. Następnie wkładamy do pieca rozgrzanego na 1200C na 30 min. Po tym czasie obsmażamy ponownie na grillu każdą ze stron po 1 min w temp. 230-2500C, stek powinien wyjść na stopień medium (średni). Ziemniaki po ugotowaniu zgnieść na puree z masłem, śmietaną gałką. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Stek podajemy z puree ziemniaczanym, z warzywami i sosami.
Sos Andaluzja:
Składniki:
150 g majonezu
½ łyżki czerwonej papryki
Skórka z jednej cytryny
½ łyżki z soku z cytryny
½ łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać.
Sos BBQ
Składniki:
250 ml keczupu
125 ml octu jabłkowego
60 g cukru trzcinowego
60 g miodu
2 łyżki sosu Worchestershire
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżeczki papryki wędzonej
5 ząbków czosnku
300g cebuli białej
½ łyżeczki chili w proszku
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa podsmażyć. Dodać pozostałe składniki. Gotować wszystko na wolnym ogniu około 1 h. Zmiksować na gładką masę.