Pytanie na Śniadanie

Steak Tomahawk z puree ziemniaczanym z warzywami i sosem

Składniki:

1 stek tomahawk z antrykotu

1 kg ziemniaka

2 łyżki masła

4 łyżki śmietany 30%

Szczypta gałki muszkatołowej

1 kolba kukurydzy

1 marchew

Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Stek grillujemy na rozgrzanym grillu do temp. 240 -2500C po 2,5 min. na każdą stronę. Następnie wkładamy do pieca rozgrzanego na 1200C na 30 min. Po tym czasie obsmażamy ponownie na grillu każdą ze stron po 1 min w temp. 230-2500C, stek powinien wyjść na stopień medium (średni). Ziemniaki po ugotowaniu zgnieść na puree z masłem, śmietaną gałką. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Stek podajemy z puree ziemniaczanym, z warzywami i sosami.

Sos Andaluzja:

Składniki:

150 g majonezu

½ łyżki czerwonej papryki

Skórka z jednej cytryny

½ łyżki z soku z cytryny

½ łyżki koncentratu pomidorowego

Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać.


Sos BBQ

Składniki:

250 ml keczupu

125 ml octu jabłkowego

60 g cukru trzcinowego

60 g miodu

2 łyżki sosu Worchestershire

1 łyżka musztardy dijon

2 łyżeczki papryki wędzonej

5 ząbków czosnku

300g cebuli białej

½ łyżeczki chili w proszku

Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Warzywa podsmażyć. Dodać pozostałe składniki. Gotować wszystko na wolnym ogniu około 1 h. Zmiksować na gładką masę.


Więcej na ten temat