Pytanie na Śniadanie

Tureckie placki gozleme

Tureckie placki gozleme ze szpinakiem


Ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajko

2 łyżki jogurtu greckiego

Szczypta soli

Przegotowana letnia woda

Olej


Farsz:

300 g szpinaku

1/2 kostki białego sera

Pieprz i sól do smaku


Świeży szpinak umyć i zblanszować na patelni, mrożony rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i odparować nieco w garnku lub patelni. Wystudzić i wymieszać z rozgniecionym widelcem białym serem. Doprawić do smaku i odstawić.

Mąkę wymieszać z jajkiem, jogurtem i solą. Wodę dolewać niewielkimi porcjami i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Podzielić je na 4-6 części.

Rozwałkować spore, cienkie placki i posmarować je olejem z obu stron. Dwa przeciwległe boki placka złożyć do środka na ok 3-4 cm, na środku ułożyć farsz, złożyć pozostałe dwa boki do środka tak, aby przykryć farsz i uformować kwadrat. Można również rozłożyć farsz na cały placek pozostawiając jedynie brzegi, złożyć placek na pół i skleić w duży pieróg.

Placki smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Smakują i na ciepło, i na zimno. 

Więcej na ten temat