Tureckie placki gozleme ze szpinakiem
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
Szczypta soli
Przegotowana letnia woda
Olej
Farsz:
300 g szpinaku
1/2 kostki białego sera
Pieprz i sól do smaku
Świeży szpinak umyć i zblanszować na patelni, mrożony rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i odparować nieco w garnku lub patelni. Wystudzić i wymieszać z rozgniecionym widelcem białym serem. Doprawić do smaku i odstawić.
Mąkę wymieszać z jajkiem, jogurtem i solą. Wodę dolewać niewielkimi porcjami i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Podzielić je na 4-6 części.
Rozwałkować spore, cienkie placki i posmarować je olejem z obu stron. Dwa przeciwległe boki placka złożyć do środka na ok 3-4 cm, na środku ułożyć farsz, złożyć pozostałe dwa boki do środka tak, aby przykryć farsz i uformować kwadrat. Można również rozłożyć farsz na cały placek pozostawiając jedynie brzegi, złożyć placek na pół i skleić w duży pieróg.
Placki smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Smakują i na ciepło, i na zimno.