Pytanie na Śniadanie

Zupa jagodowa z młodymi ziemniakami i okrasą

Składniki


  • 300 g jagód
  • 1 litr wody
  • Cukier do smaku 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany 30% 
  • 200g słoniny 
  • 1kg młodych ziemniaków


Jagody wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i cukier, i zagotowujemy. Następnie w szklance rozrabiamy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej) z wodą i wlewamy do zupy, mieszając. Podgrzewamy. Gdy zupa lekko zgęstnieje, dodajemy śmietanę i mieszamy, ewentualnie doprawiamy cukrem, cynamonem, wanilią itd. Podajemy z ugotowanymi wcześniej młodymi ziemniakami i okrasą z wytopionej słoniny.  


Więcej na ten temat