Składniki
- 150 g ryżu
- 400 g świeżego bobu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 70 g sezamu podprażonego na patelni
- 30 g bułki tartej
- 60 g oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól i czarny pieprz
Salsa pomidorowa:
- 3-4 duże, dojrzałe pomidory
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, czarny pieprz
Bułki do burgerów
Sałata rzymska
Czerwona cebula
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelewamy lodowatą wodą i obieramy. W tym czasie robimy salsę: pomidory sparzamy wrzątkiem, nacinamy i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy, dodajemy do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowane bób i ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety, układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.