Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- Papryczka chilli
- 400 g makaronu pappardelle
- 50g koziego sera
- 50ml białego wytrawnego wina
- 30g masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 100g pomidorków koktajlowych
- listki mięty
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek, posiekane chilli i cebulę, po chwili dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i również wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając, podlewamy białym winem i redukujemy o połowę, dorzucamy zimne masło o i mieszamy. Makaron gotujemy al’dente, odcedzamy i wkłądamy na patelnie z odrobiną wody po gotowaniu, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy siekaną miętą i pokruszonym kozim serem.