Pytanie na Śniadanie

Pappardelle z cukinią i kozim serem

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 średnia cukinia
  • Papryczka chilli
  • 400 g makaronu pappardelle
  • 50g koziego sera
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 30g masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • listki mięty


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek, posiekane chilli i cebulę, po chwili dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i również wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając, podlewamy białym winem i redukujemy o połowę, dorzucamy zimne masło o i mieszamy. Makaron gotujemy al’dente, odcedzamy i wkłądamy na patelnie z odrobiną wody po gotowaniu, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy siekaną miętą i pokruszonym kozim serem.



Więcej na ten temat