Pytanie na Śniadanie

Pasta z bakłażana

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 3 średnie cebule
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju


Bakłażany nakłuwamy widelcem, wkładamy na blaszce do rozgrzanego piekarnika do 200 C na 20min. Następnie bakłażany studzimy, obieramy z przypaleń i wkładamy do malaksera.

Cebule kroimy w kostkę i podsmażam na złoto na patelni, dodajemy do malaksera razem z obranymi ząbkami czosnku, pomidorami suszonymi razem z zalewą, solą, pieprzem do smaku i pastą tahini.

Miksuję na jednolitą masę. Tortillę kroimy w trójkąty i pieczemy w temp. 200C przez 10 min. Powstałe chipsy podjemy z pastą. 


Więcej na ten temat