Składniki na 4 porcje:
- Sedani Rigati lub Casarecce lub Mezze maniche 500 g
- Bakłażany 2
- Ricotta solona 250 g
- Sól i pieprz
Sos
- Pomidory 1,5 kg
- Czosnek 4 ząbki
- Sól i pieprz
- Bazylia 1 pęczek
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Dobrze umyć i osuszyć bakłażana, przyciąć go, pokroić w plastry o grubości około 8 mm i przełożyć do durszlaka. Posypać solą i pozostawić do odsączenia na co najmniej 15 minut. W międzyczasie zająć się pomidorami: umyć je, usuwając szypułki. Przekrój je na pół. Przenieś na patelnię ze szczyptą soli, 3 ząbkami czosnku i pęczkiem bazylii.
Gotować przez 30 minut bez dodawania czegokolwiek na małym ogniu, pomidory puszczą wodę. Po 30 minutach wyjąć czosnek i bazylię. Przełóż pomidory do młynka do warzyw o drobnych oczkach i zetrzyj je na puree.
Po uzyskaniu przecieru przełożyć na patelnię, dodać jeszcze jeden ząbek czosnku i gałązkę bazylii. Gotować przez kolejne 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dobrze opłucz bakłażany i osusz je papierem kuchennym.
Następnie wlać oliwę z oliwek extra vergine na patelnię z wysokim dnem i doprowadzić ją do temperatury około 170-180°.Zanurz kilka bakłażanów na raz w oliwie i obracaj je od czasu do czasu. Potrwa to kilka minut, aż staną się złotobrązowe. Teraz odsącz je szczypcami i przenieś na tacę wyłożoną papierem kuchennym. Kontynuuj smażenie bakłażanów, a w międzyczasie postaw na kuchence garnek pełen wody, która posłuży do ugotowania makaronu.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do sosu. Szybko podsmażyć, aby doprawić.
Przełóż makaron na talerze, dodaj smażone bakłażany, dużo startej solonej ricotty , liść bazylii i podawaj makaron alla Norma.