Składniki:
• 2 bakłażany
• pieprz
• sól
• 100g mąki pszennej
• 4 jajka
• 200g Panko
• 100g bułki tartej
• olej rzepakowy
• 4-5 pomidorów
• 3 ząbki czosnku
• 30g oliwy z oliwek
• tymianek listki
• 200g mozzarelli fior di latte / wiórki
• 40g tartego parmezanu
• świeża bazylia
Bakłażany ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i posolić. Wstawić do piekarnika na 220oC na ok. 30-40 minut (mają się przypalić). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do naczynia i przykryć, aby bakłażany mogły się zaparować - łatwiej jest je wtedy obrać. Wystudzone bakłażany obrać ze skórki. Postarać się obrać bakłażany, tak aby miąższ został w jednym kawałku. Miąższ przekroić na pół, doprawić solą
i świeżo mielonym pieprzem. Zapanierować kolejno w mącę, jajku i bułce pomieszanej z panko. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na woku do uzyskania złocistego koloru.
Pomidory pokroić na 4 oraz pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm (concase). Doprawić oliwą, przetartym czosnkiem, tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Usmażone bakłażany poukładać na blaszkę do pieczeni. Położyć na nich pomidory, liście bazylii, mozzarellę i posypać parmezanem.
Piec w 200 C ok. 8 minut.