Pytanie na Śniadanie

Parmigiana z chrupiącym bakłażanem i natką pietruszki

Składniki:

• 2 bakłażany

• pieprz

• sól

• 100g mąki pszennej

• 4 jajka

• 200g Panko

• 100g bułki tartej 

• olej rzepakowy 

• 4-5 pomidorów

• 3 ząbki czosnku

• 30g oliwy z oliwek 

• tymianek listki 

• 200g mozzarelli fior di latte / wiórki 

• 40g tartego parmezanu 

• świeża bazylia

 


Bakłażany ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i posolić. Wstawić do piekarnika na 220oC na ok. 30-40 minut (mają się przypalić). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do naczynia i przykryć, aby bakłażany mogły się zaparować - łatwiej jest je wtedy obrać. Wystudzone bakłażany obrać ze skórki. Postarać się obrać bakłażany, tak aby miąższ został w jednym kawałku. Miąższ przekroić na pół, doprawić solą 

i świeżo mielonym pieprzem. Zapanierować kolejno w mącę, jajku i bułce pomieszanej z panko. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na woku do uzyskania złocistego koloru.


Pomidory pokroić na 4 oraz pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm (concase). Doprawić oliwą, przetartym czosnkiem, tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.


Usmażone bakłażany poukładać na blaszkę do pieczeni. Położyć na nich pomidory, liście bazylii, mozzarellę i posypać parmezanem.

Piec w 200 C ok. 8 minut. 


Więcej na ten temat