Bites z bakłażana:
• 2 bakłażany
• pieprz
• sól
• 100g mąki pszennej
• 4 jajka
• 200g panko
• 100g bułki tartej
• olej rzepakowy
Sos pomidorowy:
• 20g oliwa
• 20g masła
• 2 szt. szalotki
• 2 ząbki czosnek
• 4-5 pomidorów
• 30g natki pietruszki
• 20g kaparów
• sól
• pieprz
• 300g kaszy bulgur
• 50g natka pietruszki
• 30g oliwa z oliwek
Bakłażany ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i posolić. Wstawić do piekarnika na 220oC na ok. 30-40 minut (mają się przypalić). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do naczynia i przykryć, aby bakłażany mogły się zaparować - łatwiej jest je wtedy obrać. Wystudzone bakłażany obrać ze skórki. Postarać się obrać bakłażany, tak aby miąższ został w jednym kawałku. Miąższ przekroić na kawałki ok. 5cm na 5cm. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zapanierować kolejno w mącę, jajku i bułce pomieszanej z panko. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę ok. 2cm na 2cm. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanej oliwie na woku do zeszklenia. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać pomidory i posiekane kapary. Zwiększyć ogień i odparować ¾ płynu. Doprawić sos posiekaną natka pietruszki, masłem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Bulgur ugotować w osolonej wodzie do miękkości i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i oliwą.
W razie potrzeby dosolić i doprawić sokiem z cytryny.