Pytanie na Śniadanie

Chrupiące bitesy z bakłażana

Bites z bakłażana:

• 2 bakłażany

• pieprz

• sól

• 100g mąki pszennej 

• 4 jajka

• 200g panko

• 100g bułki tartej 

• olej rzepakowy 


Sos pomidorowy:

• 20g oliwa

• 20g masła

• 2 szt. szalotki

• 2 ząbki czosnek

• 4-5 pomidorów

• 30g natki pietruszki 

• 20g kaparów

• sól

• pieprz 

• 300g kaszy bulgur

• 50g natka pietruszki 

• 30g oliwa z oliwek 



Bakłażany ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i posolić. Wstawić do piekarnika na 220oC na ok. 30-40 minut (mają się przypalić). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do naczynia i przykryć, aby bakłażany mogły się zaparować - łatwiej jest je wtedy obrać. Wystudzone bakłażany obrać ze skórki. Postarać się obrać bakłażany, tak aby miąższ został w jednym kawałku. Miąższ przekroić na kawałki ok. 5cm na 5cm. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zapanierować kolejno w mącę, jajku i bułce pomieszanej z panko. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę ok. 2cm na 2cm. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanej oliwie na woku do zeszklenia. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać pomidory i posiekane kapary. Zwiększyć ogień i odparować ¾ płynu. Doprawić sos posiekaną natka pietruszki, masłem, solą i świeżo mielonym pieprzem.


Bulgur ugotować w osolonej wodzie do miękkości i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i oliwą. 

W razie potrzeby dosolić i doprawić sokiem z cytryny.



Więcej na ten temat