Pytanie na Śniadanie

Babaganush z pomidorkami koktajlowymi i chrupiącym czosnkiem

Babaganush: 

• 2 małe bakłażany

• 2 ząbki czosnku 

• sok z ½ cytryny

• 30g oliwy z oliwek 

• 1 doniczka kolendry

• kmin rzymski mielony 

• pieprz

• sól

Pomidorki:

• 24szt. pomidorów koktajlowych 

• 10g oliwy z oliwek 

• 12g miodu wielokwiatowego 

• 4g octu z białego wina 

• 2 gałązki tymianku 

• sól, pieprz 

 

Chrupiący czosnek:

• 1 główka czosnku 

• olej rzepakowy 

• sól 

 

Bakłażany ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i posolić. Wstawić do piekarnika na 220oC na ok. 30-40 minut (mają się przypalić). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do naczynia i przykryć, aby bakłażany mogły się zaparować - łatwiej jest je wtedy obrać. Wystudzone bakłażany obrać ze skórki. Miąższ posiekać drobno na pastę i zalać oliwą. Następnie doprawić przetartym czosnkiem, sokiem z cytryny, posikaną kolendrą, kminem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pomidorki koktajlowe wrzucić na średnio rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. NIE MIESZAĆ. Po 3-4 minutach dodajemy tymianek, miód, sól i świeżo mielony pieprz. Trzeba teraz zwiększyć ogień na maksymalną moc. Po upływie ok. 2 minut dodać ocet, odparować i wyłączyć palnik.

Główkę czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki – polecam mandolinę. Na średnio rozgrzanym oleju, (oleju powinno być na tyle dużo, żeby plasterki mogły swobodnie pływać), usmażyć plasterki czosnku na złocisty kolor. Odcedzić na ręczniku papierowym i posolić. 


Propozycja podania:

8 szt. kromek ulubionego chleba posmarować pastą. Położyć po 3 pomidorki koktajlowe i posypać płatkami czosnku. Można również pozostawić trochę listków kolendry, które można położyć na górę.



Więcej na ten temat