Pytanie na Śniadanie

Sałatka cezar kontra nicejska

Cezar

Składniki

  • Sałata rzymska
  • Parmezan 100 g
  • Ciabatta 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Musztarda 1 łyżka
  • 6-7 filecików anchois z zalewy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 żółtka jajek M
  • 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • Krewetki obrane, oczyszczone 10 sz.


Ciabattę porwij na mniejsze kawałki, polej oliwą i podpiecz na patelni. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj sos: oliwę, sok z cytryny, musztardę, olej, sól, pieprz i anchois zmiksuj w blenderze. Krewetki przesmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem.


Nicejska

Składniki:


  • 400 g zielonej fasolki 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 serca karczochów
  • 1 mała sałata rzymska, porwana na małe części
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 fileciki anchois
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól i pieprz


Zieloną fasolkę gotuj przez ok. 4-5 minut, niech zostanie lekko twardawa. Odcedź ją i przelej zimną wodą. W dużej misce umieść ugotowaną zieloną fasolkę, sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe i karczochy. W słoiku umieść oliwę, ocet z czerwonego wina, musztardę Dijon, dopraw solą i pieprzem i wstrząśnij słoik. Sosem polej warzywa w misce i delikatnie wymieszaj. Przełóż sałatkę na duży półmisek. Udekoruj ją cząstkami tuńczyka w puszce, połówkami jajka na twardo oraz oliwkami, filecikami anchois.

Więcej na ten temat